Blog

Vegánstvo si čoraz viac získava popularitu v oblasti gastronómie a výživy. Každoročne si ho pripomíname 1. novembra, v deň, ktorý symbolizuje nový začiatok a nádej na zdravšiu budúcnosť. Lidl podporuje túto myšlienku a ponúka svojim zákazníkom široký sortiment vegánskych produktov pod privátnou značkou Vemondo.

Stravovanie je súčasťou nášho života už od počiatkov ľudstva, a hoci ide o tému, ktorá nás sprevádza po celé generácie, v posledných rokoch jej ľudia venujú čoraz viac pozornosti. Aké výhody ponúka konkrétne vegánstvo a prečo by ste mu mali dať šancu?

Vegánstvo je spôsob stravovania a životný štýl, ktorý sa zameriava výhradne na rastlinné potraviny. Vylučuje z jedálnička všetky živočíšne produkty – mäso, mliečne výrobky, vajcia, med. Pričom minimalizuje alebo úplne eliminuje využívanie zvierat na potravu, odev či iný účel v oblastiach ľudského života. Byť skutočným vegánom, je teda veľkým záväzkom.

Vďaka nutričnej expertke Veronike Hanákovej vieme, že: „Kvalita dopestovaných plodín sa vplyvom znečisteného ovzdušia mení, čím sa aj znižuje množstvo cenných látok v rastlinných plodinách. Avšak s kvalitou mäsa to nie je o nič lepšie a to vníma už aj širšia verejnosť, a preto sa uchyľujú k vegánskym alternatívam.“

Zdravotné benefity vegánstva

S narastajúcou pozornosťou venovanou zdraviu sa čoraz viac ľudí rozhoduje pre vegánstvo a zdravší spôsob života. Tento posun sa odráža v náraste dopytu po rastlinných potravinách a vegánskych alternatívach, ktoré sa stávajú čoraz dostupnejšími na trhu. Rovnako sa zvyšuje aj informovanosť o výhodách rastlinnej stravy, ako sú zníženie rizika chronických ochorení a podpora udržateľnosti. Očami nutričnej expertky sa pozrieme na ďalšie výhody, ktoré vegánstvo prináša.

  • Rýchlejšia stráviteľnosť vegánskej stravy znižuje produkciu odpadových látok, ktoré vznikajú pri metabolizme živočíšnych bielkovín, ako sú metán, amoniak, histamín a sirovodík, čo vedie k nižšej záťaži na organizmus.
  • Vyšší príjem vlákniny z vegánskych zdrojov, ako sú celozrnné obilniny a strukoviny, môže významne podporiť zdravie tráviaceho systému a zlepšiť metabolizmus, ak si zvolíme vhodné sacharidové zdroje ako sú celozrnné obilniny a strukoviny.
  • Vyšší obsah aktívnych enzýmov v rastlinných potravinách môže zlepšiť trávenie a vstrebávanie živín, čím sa podporuje efektívny rozklad potravy.
  • Prospešné zastúpenie rastlinných olejov, ako sú olivový a repkový, ponúka zdravé tuky, ktoré môžu podporiť kardiovaskulárne zdravie.
  • Zvýšený príjem omega-9 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v orechoch, môže prispieť k zlepšeniu zdravia srdca a zníženiu zápalových procesov v tele.
  • Vhodný zdroj rastlinných bielkovín v podobe strukovín, ako sú šošovica, fazuľa a cícer, poskytuje potrebné živiny pre udržanie svalovej hmoty a celkového zdravia

Aj napriek všetkým týmto výhodám je potrebné byť opatrný, sledovať zloženia výrobkov či množstvo prídavných látok. Nutričná expertka upozorňuje na to, aby sme kládli dôraz na príjem vitamínov a minerálov pri tomto druhu stravovaní: „Pri vegánskej strave sa môže vyskytnúť nedostatok mikroživín, ako sú vitamín B12, železo, zinok a, ako u väčšiny, aj vitamín D. Dôležité je tiež, pri vegánstve dbať na zloženie potravín a nestaviť len na názov – vegánske,“ dodala.

Prvý krok k zdravšiemu stravovaniu s Lidlom

Obľúbený diskontný reťazec myslí na zdravie všetkých svojich zákazníkov. Ponuku produktov z privátnej značky Vemondo ocenia nielen milovníci vegánskej kuchyne, ale aj tí, ktorí chcú jednoducho vyskúšať niečo nové. Začnite deň kokosovým vegangurtom s ovseným nápojom a doprajte si zaujímavú kombináciu chutí a výživy. Na večeru skúste vegánske gulôčky, ktoré sú skvelým doplnkom do rôznych receptov – od ľahkých šalátov až po výdatné hlavné jedlá. Dajte tomu šancu a možno si aj vy nájdete obľubu vo vegánskej kuchyni.

Reklama na magazín Vintage District