Pre ľudí, ktorí žijú sami, môže byť príprava zdravých jedál skutočnou výzvou, keďže väčšina receptov je určená pre štyroch až šiestich ľudí. Máme pre vás 6 zdravých tipov, ako variť pre jedného.
Problémom môže byť plytvanie potravinami, keďže sa už k spotrebovaniu zvyšnej polky brokolice či šalátu nikdy nedostanete. A ak máte byť k sebe úprimný, pripraviť zdravé jedlo pre jedného sa môže javiť ako príliš náročná aktivita. Ako však hovorí staré príslovie, „šťastie praje pripraveným“. Ak plánujete dopredu a dôkladne si pripravíte zoznam potravín, ktoré použijete, varenie vám môže otvoriť úplne nový svet a už sa nebudete musieť spoliehať na mrazenú pizzu či instantné polievky.
6 zdravých tipov, ako variť pre jedného
Dobre zásobená špajza a mraznička
Keď budete mať doma po ruke zdravé potraviny, pocítite rozdiel. Mrazničku naplňte mrazenou zeleninou a ovocím, či osve zabalenými kuracími prsiami. V špajze by zas nemali chýbať celozrnné rezance, hnedá ryža, konzervovaná fazuľa či vývar, paradajková omáčka, tuniak či losos v konzerve. Z týchto potravín si viete vždy uvariť rýchle a výživné jedlo. Chýbať by určite nemali koreniny a dochucovadlá. V pohotovostnom režime býva obľúbeným jedlom „pre jedného“ rýchla polievka: priveďte kurací vývar s nízkym obsahom sodíka do varu, pridajte niekoľko pohánkových rezancov či hrsť mrazeného špenátu. Po uvarení pridajte zopár kvapiek sezamového oleja a posypte trochou zázvoru a bieleho korenia.
Prečítajte si aj: Ako piť viac vody a zostať hydratovaný? Tu je 6 tipov
Zvyšky ako nové ingrediencie
Predstavte si, že milujete makaróny v syrovej omáčke, no navaríte ich ako pre regiment. Hoci dané jedlo milujete, asi ho nebudete chcieť jesť celý týždeň. Samozrejme, môžete dať niekoľko porcií zamraziť, čo je skvelý tip na večeru, keď sa vám nechce variť. Avšak plánujte aj to, aby jedlá, ktoré varíte, mali dvojité využitie. Ak grilujete kuracie mäso, urobte ho viac a pridajte ho k zajtrajším cestovinám. Ak varíte ryby, pripravte väčšie množstvo, aby ste nimi mohli naplniť aj kukuričné tortilly so salsou na najbližšiu večeru.
Raňajky na večeru
Neexistuje pravidlo, ktoré hovorí, že musíte na večeru jesť len „jedlá na večeru“ alebo na raňajky jesť len „jedlá na raňajky“. Nie je nič zlé na tom, keď si na večeru dáte vegetariánsku omeletu alebo na raňajky kuracie kari zo včerajšieho večera.
V jednom hrnci všetko.
Nájdite si také, ktoré vám chutia. Viaceré polievky či dusené jedlá obsahujú potrebné bielkoviny a zeleninu a zároveň ich pripravujete v jednom hrnci. Získate tak vyvážené jedlo „2 v jednom“ – predjedlo s dvomi prílohami – bez toho, aby ste si museli pripraviť tri samostatné jedlá.
Kupujte len tie potraviny, ktoré plánujete aj spotrebovať.
Stravu si plánujte vopred, aby ste čo najlepšie využili potraviny, ktoré podliehajú rýchlej skaze – napríklad zeleninu. Aj keď si nemôžete kúpiť pol hlávkového šalátu, môžete jeho listy polámať, umyť, vysušiť a zabalené do utierky uložiť do chladničky, kde takto zostanú čerstvé štyri až päť dní. Ak neviete nájsť zväzok špargle na jednu porciu jedla, môžete si celý zväzok ugrilovať, pričom polovicu si viete dať na večeru a zvyšok použiť v zajtrajšom hlavnom jedle.
Úprava receptov podľa vlastnej potreby.
Recepty bývajú obvykle rátané na 4 až 6 porcií. Mnohé z nich viete zredukovať na polovicu bez väčších úprav. Niektorí ľudia takisto radšej navaria viac a zmrazia zvyšky, nech ich práca stojí za to. Pozor však pri sladkých receptoch! Aj z polovičnej dávky dokážete upiecť „veľa koláčikov pre jedného“ …
Čím viac budete variť, tým viac tipov aj vy sami objavíte. S trochou plánovania môže byť varenie pre jedného zábavnou a príjemnou aktivitou.
Zdroj: Susan Bowermanová