Blog

Stále sa menia názory odborníkov na to, čo je zdravé a čomu by sme sa mali vyhýbať. Toto sú najväčšie chyby  poloprávd, ktoré počas diét dodržiavame s vierou, že žijeme zdravo. A pritom je to naopak. 

Či už držíme diétu kvôli štíhlej línii, či kvôli lepšiemu zdraviu, niekedy si môžeme práve naopak uškodiť. Toto sú najväčšie chyby, ktorých sa najčastejšie dopúšťame.

Nie je sója ako sója

Sója má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie a v rámci stravovania sa jej venuje mimoriadna pozornosť. Zvýšil sa jej dopyt v rámci potravinárskeho priemyslu a ten začal sóju pridávať do rôznych produktov od párkov, cez nátierky až po sladkosti. Vo väčšine týchto potravín sa však sója nenachádza v takej podobe, aby bola nášmu telu prospešná, práve naopak.

Do produktov sa pridáva tzv. izolovaný sójový proteín, ktorý nemá s prirodzenou potravinou nič spoločné. Z hľadiska zdravia sa preto nemôžeme spoliehať ani na sójové mlieko, jogurty či mäso.

Sóju možno ako zdraviu prospešnú odporučiť iba fermentovanú. Tá je bohatým zdrojom bielkovín, probiotík a vitamínu K2.

Už žiadne tuky

Pred slovom tuk každý človek túžiaci po štíhlej línii spozornie a ak sa dá, radšej sa mu vyhýba. Výsledkom je, že nášmu telu mnohé prospešné tuky chýbajú. Jedná sa hlavne o omega 3 tuky, ktoré obsahuje napr. ľanový, konopný olej a za studena lisovaný kokosový a olivový olej.

Vyhýbať by sme sa nemali ani mäsu a maslu. Maslo obsahuje dobre stráviteľné nasýtené mastné kyseliny, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevá. V rámci mäsa by sme mali denne skonzumovať až do 0,5 kg a tukov od 80-120 g . V rámci zdravého stravovania by ste mali dodržiavať tieto hodnoty.

Prečítajte si aj: Máte vysoký krvný tlak? Toto je 13 potravín, ktoré ho znižujú

Surová strava je najzdravšia

Raw food, sa skladá z ovocia, zeleniny, orechov a semienok, obilnín, strukovín, morských rias a kokosového mlieka. Zahriatie surovín nesmie presiahnuť 45 ° C. V rámci očisty organizmu má takéto stravovanie niečo do seba. Jej dlhodobú konzumáciu by sme si ale mali rozmyslieť. Z takejto stravy naše telo nezíska dostatočné množstvo vitamínov, vápnika, bielkovín ani energie.

Na chudnutie je skvelé ovocie

Omyl! Ovocie by ste nemali nikdy konzumovať večer. Fruktóza aktivuje inzulín a zastaví nočné spaľovanie tukov. Napríklad len veľký banán má v sebe 192 kalórií, čo je 12 kociek cukru. A jablčný džús má viac kalórií ako Coca-Cola.

Zdravé sladenie

Biely repný cukor mnohí z nás začali nahrádzať inými, zdravšími variantmi. Jednou z nich je fruktóza, ktorá je prirodzenou súčasťou ovocia. Avšak jej priaznivé vlastnosti platia len v prípade, keď ju konzumujeme v ovocí. Tam je jej málo a je naviazaná s vlákninou a ďalšími vitamínmi a minerálmi. To ale neplatí pre izolovanú fruktózu z kukurice, ktorá sa stala náhradou bežného cukru. Tá má toxický vplyv na pečeň a pôsobí podobne ako alkohol, takže sa jej konzumáciou ukladá v pečeni tuk.

Reklama na magazín Vintage District