Blog

Hľadáte recept na domáci chlieb, ktorý vás očarí vôňou a chuťou? Skúste náš overený pšenično-ražný domáci chlieb s kváskom. Jednoduchý postup, dokonalý výsledok!

Overený recept na prípravu chleba ako zo siedmeho neba

Chutný pšenično-ražný domáci chlieb

Čo potrebujeme:

1,5 kg chlebovej múky

0,3 kg ražnej múky

1,25 l vody (bez chlóru)

0,39 kg kvásku

0,041 kg soli

Ako na to?

Prvým krokom je príprava kvásku: zmiešame vodu, múku a kvások v pomere 1:1:1 a  necháme na teplom mieste pomaličky vyrásť kvások. Pozor na vysoké teploty, aby nevyrástol prirýchlo alebo nebol prekysnutý.

Teraz spracujeme cesto. Pri pomalých otáčkach zmiešame múky s vodou. Zmes potom necháme 30 minút postáť, aby sa vyvinul lepok a suroviny sa spojili. Potom pridáme kvások a soľ. Cesto najskôr miešame 4 minúty pomaly, potom zvýšime otáčky a cesto spracujeme do finálnej podoby.

Cesto dáme do vyššej misy a potom ho každú pol hodinu prekladáme, aby sme ho zbavili prebytočných plynov. Keď cesto preložíme poslednýkrát, počkáme ešte ďalšiu pol hodinu. Potom si cesto preklopíme na pracovnú dosku, vytvarujeme ho do gule a necháme oddýchnuť, kým ho poskladáme do pomúčenej ošatky. V ošatke cesto trocha roztiahneme, vrchný roh potiahneme dohora a spojíme v strede. To isté urobíme na druhej strane. Vznikne menší ovál. Potom cesto od seba skladáme ako rolku, pričom po každom preložení cesto pritlačíme. Pri poslednom preložení pritlačíme okraj tak, aby sme ho spevnili a nerozpadol sa.

Domáci chlieb poskladaný v ošatke dáme do chladničky, kde bude mať čas sfermentovať. Potom pečieme pri teplote 230 °C, ale na začiatku pečenia treba chlebík zapariť. Stačí, ak dáme na spodok rúry na prvé tri minúty pečenia misku s vodou. Čas pečenia treba prispôsobiť rúre. Po vyklopení upečený chlebík narežeme od vrchu po spodok priamym rezom.

Reklama na magazín Vintage District