Blog

V nasledujúcich riadkoch potešíme milovníkov čokolády. Ak si čokoládové pokušenie neviete odoprieť, prezradíme vám hneď 6 dôvodov, prečo mu podľahnúť.

Máte aj vy radi čokoládu? Často bojujete s chuťou na sladké? Tak vás možno potešíme. Čokoláda vraj dokáže aj pozitívne vplývať na náš organizmus. Samozrejme netreba to preháňať a reč je o kvalitnej tmavej čokoláde s vysokým obsahom kakaa. Tu je 6 dôvodov, prečo si dať túto maškrtu.

Čokoláda nás povzbudí a zaženie únavu

Dôležitou súčasťou čokolády je kakao, ktoré obsahuje alkaloidy – theobromín a kofeín (ten sa nachádza v desaťkrát väčšom množstve). Tieto látky sú známe svojimi povzbudzujúcimi účinkami. Preto nás čokoláda dokáže povzbudiť. Dokonca pôsobí priaznivo i proti chronickej únave. Potvrdila to istá štúdia, kde pacienti s týmto ochorením konzumovali každý deň 85 percentnú tmavú čokoládu a ich stav sa výrazne zlepšil.

Čokoláda pomáha pri kašli

Vedeli ste, že táto dobrota vie pomôcť pri kašli? Môže za to spomínaná látka theobromín ukrytá v kakau, ktorá na dráždivý kašeľ účinkuje lepšie ako kodeín, používaný vo väčšine tradičných liekov. Na dosiahnutie želaného účinku treba však zjesť najmenej 25 čokoládových tyčiniek.

Dodá energiu a pozitívnu náladu

Toto tajomstvo čokolády odhalila snáď väčšina z nás. Veď keď nás prepadne zlá nálada, po čom siahame? Po čokoláde. Dokáže nám rozjasniť myseľ, dodať energiu a zlepšiť náladu. Často pomôže zdolať každodenný kolotoč, aj keď nás to potom stojí množstvo výčitiek kvôli našej štíhlej línii. Čokoláda ovplyvňuje neurotransmitéry v našom mozgu, a tým odstraňuje napätie i stres, navodzuje pocit pokoja či pohody. Môže za to aj tryptofan. Látka, ktorá zvyšuje hladinu tzv. hormónu dobrej nálady mozgu – serotonínu.

Pozitívne vplýva na srdce i mozog

Čokoláda obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézium a vitamín B, ktorý priaznivo pôsobí na nervy. Je aj zdrojom horčíka. Ten zas pozitívne účinkuje na funkcie mozgu, chráni organizmus pred srdcovocievnymi chorobami i infarktom ( tým, že znižuje riziko vzniku krvných zrazenín).

Vplýva na pokles zlého cholesterolu

Okrem iného tmavá čokoláda vie znížiť zlý cholesterol a naopak zvýšiť ten dobrý, čo napomáha telu rýchlejšie vyrovnávať hladinu cukru v krvi.

Vyrovnáva krvný tlak

Kvalitná tmavá čokoláda pomáha optimalizovať krvný tlak. Presnejšie spomínané flavonoidy obsiahnuté v kakau, ktoré poskytujú nášmu telu aj ochranu pred voľnými radikálmi vďaka svojim antioxidačným účinkom.

Milé dámy a páni, máte teda chuť na čokoládu? Tak si ju pokojne dajte, ale tú kvalitnú horkú.

Reklama na magazín Vintage District