Blog

Zelený štvrtok je neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci. Zistite, prečo sa tradične jedáva špenát a aké zelené jedlá by nemali chýbať na vašom sviatočnom stole. Inšpirujte sa chutnými tipmi a zaujímavosťami!

Zelený štvrtok, ktorý býva súčasťou veľkonočného týždňa, nie je len o duchovnom prežívaní, ale aj o vôňach z kuchyne, ktoré dokážu prebrať aj toho najospalejšieho spáča. Už naše staré mamy verili, že čo sa v tento deň zje, ovplyvní naše zdravie po celý rok. A že to musí byť niečo zelené – o tom niet pochýb! Ale prečo práve zelené? A aké tradičné jedlá by ste si mali pripraviť, aby ste dodržali nielen zvyky, ale si aj poriadne pochutnali?

Zelený štvrtok – viac než len názov

Tento deň dostal svoj prívlastok podľa farby, ktorá symbolizuje život, jar a obnovu. Zelená farba mala v minulosti pripomínať aj duchovnú čistotu a nový začiatok. Z liturgického pohľadu ide o deň Poslednej večere, keď si kresťania pripomínajú ustanovenie Eucharistie. No popri duchovnom význame sa udomácnili aj svetské tradície – predovšetkým tie gastronomické.

Čo zelené patrí na stôl? Špenát, žihľava a veľa jari!

Najväčšou klasikou je jednoznačne špenát – dusený, krémový, s vajíčkom, alebo len tak s cesnakom na masle. Kto by ho nepoznal z detstva? Hoci u detí často nevyvoláva nadšenie, na Zelený štvrtok ho servíruje nejeden rodič, akoby to bola posvätná povinnosť.

Vedeli ste, že… v niektorých regiónoch Slovenska sa na Zelený štvrtok pripravovala praženica z mladej žihľavy? Nielen že bola symbolom jari, ale žihľava je aj bohatá na železo a vitamín C – čo po zime padlo každému vhod.

Ďalšou obľúbenou pochúťkou býva zeleninová polievka so špenátom, medvedím cesnakom alebo mladými bylinkami. Niektoré gazdinky siahnu aj po brokolici, kelovej kapuste alebo pripravujú bylinkové omelety či placky. Dôležité je, aby v jedle bola zeleň – či už v podobe farby alebo samotných rastlín.

Niečo sýtejšie? Skúste zemiaky s vajíčkom a špenátom

Ak hľadáte rýchly, jednoduchý a výživný obed na Zelený štvrtok, siahnite po tradičnej kombinácii varených zemiakov s volským okom a špenátom. Je to jedlo, ktoré spája všetko – chuť, tradíciu aj jednoduchosť. V niektorých rodinách sa pripravuje aj domáca plnka s bylinkami – pečivo, vajcia, cibuľka, petržlen a špenát vytvárajú neodolateľnú kombináciu.

Prečítajte si aj: Ajurvédska jarná očista s Janou Gurníkovou: Cesta k zdraviu a vitalite

Zelený chlieb či koláče? Áno, aj také existujú!

Možno vás prekvapí, že niektoré domácnosti sa pustia aj do pečenia slaných koláčov alebo pagáčov s bylinkami – napríklad s pažítkou, žeruchou či medvedím cesnakom. A moderné variácie ponúkajú aj chlieb so špenátovým cestom alebo so špirálkami z bazalkového pesta.

Týmto jedlám nechýba ani fantázia, ani chuť. A najmä – dodržíte tradíciu a zároveň si pochutíte na niečom netradičnom.

A čo sladké?

Aj keď na Zelený štvrtok sa nejedáva zväčša sladké, niektorí si doprajú zelené cupcakes alebo piškótu s pistáciami a matchou, najmä ak chcú zapojiť do sviatku aj deti. Tieto „zelené koláčiky“ sú hravé a zároveň tematické – a priznajte si, kto by odmietol kúsok jemného zákusku s jarným nádychom?

Zelený štvrtok v modernej kuchyni

Dnešná gastronómia ponúka nekonečné možnosti – zelené smoothie, šaláty, pesta, quiche alebo aj cestoviny s hráškovou omáčkou. Kľúčom býva použiť čerstvé jarné suroviny – bylinky, listovú zeleninu, mladý cesnak a zeleninu, ktorú práve jar prináša.

Tip od babičky: „Zjedz špenát, budeš zdravý celý rok!“

Tradičné slovenské príslovie hovorí, že ak si na Zelený štvrtok dáte niečo zelené, vyhnete sa chorobám. Nie je to síce vedecky dokázané, ale mnoho ľudí tvrdí, že sa to oplatí aspoň skúsiť. A ak aj nie kvôli zdraviu, tak aspoň kvôli dobrému pocitu a chuti.

Zelený štvrtok je oslava jari na tanieri

Nezáleží na tom, či pripravíte špenát so zemiakmi, bylinkovú plnku alebo sa pustíte do modernej kuchyne. Podstatné je, že si tento deň pripomeniete nielen duchovne, ale aj chuťovo. Vôňa cesnaku, zelená farba na tanieri a vôňa byliniek v kuchyni – to všetko robí zo Zeleného štvrtka sviatok, ktorý sa neoplatí preskočiť.

A možno sa vám podarí niečo viac – oživiť tradíciu, ktorá spája rodinu pri stole. Lebo tak to predsa má byť, nie?