Nech zdvihne ruku ten, kto nemá rád palacinky. Isto iste sa medzi nami nájde zopár jedincov. Táto sladká dobrôtka má však slušnú základňu svojich verných fanúšikov naprieč krajinami. Napríklad v Anglicku či vyhľadávanom Francúzsku. Vyslúžila si i svoj deň – 13. február. Ako inak ho osláviť, než prípravou lahodných kúskov na rôzne spôsoby? Inšpiráciu nájdete aj u cukrárky Kuchyne Lidla Veroniky Bušovej.
Počas celého februára máte čas vzdať hold obľúbenej maškrte. Palacinky sú tenké placky z jednoduchého cesta, ktorých história siaha naozaj ďaleko. Považujú sa za jeden z najstarších pokrmov. Zmienky o nich pochádzajú už z doby neolitu. V tom čase ich ale určite nemali možnosť servírovať tak, ako dnes. Spravte si malé veľké radosti a pustite sa do prípravy. Čo takto na spôsob crêpes suzzette. Zaberie vám to približne 40 minút a potešíte okrem seba pokojne ešte ďalších 5 kamarátov či rodinných príslušníkov. Nachystajte si sitko, metličku na šľahanie, panvicu a strúhadlo. Crêpes suzzette sa nezaobídu bez 150 g hladkej múky Belbake, štipky soli, 20 g kryštálového cukru Belbake, kôry z 1 pomaranča, 4 vajíčok, 1 žĺtka, 400 ml plnotučného mlieka privátnej značky Pilos, 80 g prepusteného masla na pečenie palaciniek. Pomocníci, ktorí dodajú chuť vašej omáčke sú: šťava z 2 pomarančov (cca 150 ml), šťava z 1 citróna, 3 lyžice pomarančového likéru, kôra z pomaranča a z citróna, 100 g kryštálového cukru Belbake, 120 g masla Pilos a 3 lyžice Karpatského KB.
Čo ďalej?
Múku preosejte do väčšej misky. Pridajte soľ, cukor a pomarančovú kôru. Neskôr vajíčka, žĺtok a rozmiešajte dohladka. Postupne začnete prilievať mlieko a necháte odstáť aspoň 1 hodinu. Na rozpálenej panvici s trochou prepusteného masla pečiete dlho očakávané palacinky.
Spomínanú omáčku pripravíte opätovne v miske, v ktorej dáte dokopy pomarančovú a citrónovú šťavu, likér, citrónovú a pomarančovú kôru. Cukor dáte na panvicu, aby skaramelizoval s 2 lyžicami zmesi. Keď sa vytvorí karamel, pridáte maslo a prilejete zvyšnú zmes. Zakomponujete ešte pomaranč nakrájaný na kolieska a necháte prevariť asi 3 minúty. Palacinky vo finále poskladáte do trojuholníkov a ohrejete v omáčke aspoň 1 minútu. Na záver prilejete brandy, ak máte možnosť oflambujete a môžete odštartovať oslavu Dňa palaciniek.