V súčasnosti máme v obchodoch na výber rôzne pekárenské výrobky. Ak sa snažíme žiť zdravo, aké produkty z tohto množstva si vybrať?
Pekárenské výrobky sú každodennou súčasťou nášho jedálnička. V súčasnosti je na trhu veľké množstvo. Ako si správne vybrať, ak chceme žiť zdravo? Odborník radí všímať si tieto skutočnosti.
Uprednostňujeme prírodné prísady
V pekárenských výrobkoch nájdeme rôzne prísady, napríklad emulgátory, enzýmy a stabilizátory, ktoré zlepšujú objem a trvanlivosť, ale zároveň môžu ovplyvniť prirodzenosť produktu. Namiesto nich sa odporúča používať prírodné alternatívy, ako býva napríklad dlhšie kvasenie pri kváskovaní, ktoré prirodzene zvyšuje objem a chuť, alebo prírodné kyslomliečne produkty na zlepšenie textúry cesta a predĺženie čerstvosti bez chemických prísad.
„Na zlepšenie výživových hodnôt pekárenských výrobkov možno použiť celozrnnú múku, ktorá obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov než bežná biela múka. Ovsená múka pridáva beta-glukány prospešné pre srdce a poskytuje jemne sladkastú chuť. Mandľová múka býva zas bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a nízky obsah sacharidov. To ju robí ideálnou pre bezlepkové a nízkosacharidové pečenie. Tieto alternatívy môžu výrobkom pridať chuťovú rozmanitosť a zvýšiť ich nutričnú hodnotu,“ radí zakladateľ Pekárovej ženy Dávid Greňa.
Ak chceme namiesto cukru použiť med alebo javorový sirup, treba v recepte upraviť množstvo múky. Tieto zdravšie sladidlá totiž zvyšujú vlhkosť cesta. Zdravšou alternatívou ako rafinovaný cukor je cukor kokosový, pretože má nižší glykemický index a navyše jemnú karamelovú chuť. Treba však rátať s tým, že sa ťažšie rozpúšťa, preto môže byť konzistencia pečiva zrnitejšia v porovnaní s pečivom s rafinovaným cukrom.
Prečítajte si aj: 7 živín, ktoré posilňujú naše kosti, a nie je to len vitamín D
Zdravšie tuky v pečive
„Pre zdravší životný štýl sú v pekárenských výrobkoch vhodnejšie tuky, ako je kokosový olej, ktorý obsahuje stredne dlhé reťazce mastných kyselín, ktoré telo rýchlo spracováva ako energiu. Extra panenský olivový olej je ďalšou skvelou alternatívou s vysokým obsahom mononenasýtených tukov a antioxidantov, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Maslo, hoci je tradičnou voľbou, sa odporúča používať s mierou, zatiaľ čo hydrogenizované tuky a margaríny je lepšie obmedziť kvôli ich obsahu transmastných kyselín,“ pokračuje odborník z Pekárovej ženy.
Soliť alebo nesoliť?
Aj obsah soli sa dá v pekárenských výrobkoch znižovať. Má to však vplyv nielen na chuť, ale aj na textúru cesta. Na zachovanie chuti pri nižšom obsahu soli sa často využívajú koreniny a bylinky, ako je napríklad rozmarín alebo cesnak, ktoré pridajú arómu. Ale podľa odborníkov isté množstvo soli k pečivu patrí, pretože mu dodáva chuť.
Pečivo a pekárenské výrobky sa dajú ľahko obohatiť o prospešné látky pridaním semienok, orechov alebo mandlí. Ak chceme vyššiu výživovú hodnotu, vyberajme si pečivo s ovsenými otrubami. Proteínové prášky, najmä rastlinného pôvodu, zas môžu posilniť obsah bielkovín bez výrazného vplyvu na chuť, čím sa z výrobkov stáva výživnejšia alternatíva.
Bezlepkové pečivo je zdravšie alebo nie?
Bezlepkové pečivo sa v súčasnosti stáva trendom. Často po ňom siahajú nielen ľudia z bezlepkovou diétou, ale tí, ktorí chcú žiť zdravšie. Podľa odborníka to však nie je celkom správne. „Bezlepkové pekárenské výrobky nie sú automaticky zdravšie. Mnohokrát majú vyšší obsah cukru alebo tukov, aby sa dosiahla požadovaná chuť a textúra, ktoré sa stratili vynechaním lepku,“ vysvetlil D. Greňa. „Dôležité je tiež zohľadniť nutričný profil použitých bezlepkových múk, ako je ryžová alebo zemiaková múka. Tie môžu byť menej bohaté na vlákninu a bielkoviny,“ dodáva na záver.