Blog

Univerzálna potravina, ktorú nájdete v stravovacom repertoári ľudí po celom svete, je už od nepamäti mlieko. Dodávajú nám ho zvieratá ako kravy, ovce a kozy. Významné je aj vďaka svojmu bohatému nutričnému profilu. Nášmu telu dokáže zabezpečiť dôležité živiny, medzi ktoré patria bielkoviny, ale aj vápnik či vitamíny. Zároveň je základom viacerých výrobkov – syrov, našich obľúbených jogurtov, ale aj must have kúska masla. Ponúka nám nekonečne veľa možností pri všakovakých kulinárskych úpravách a spája sa s kultúrnymi tradíciami.

Potravina nášho kraja

Na našom území patrilo mlieko a mliečne výrobky k základnej obžive rodiny. S jeho denným podávaním sa stretávame už od ranného stredoveku. „Výrobky z kravského i ovčieho mlieka spestrovali stravu najmä v horských a podhorských oblastiach, kde často nahrádzali mäso, teda živočíšne bielkoviny,“ vysvetľuje etnologička a historička Mgr. Katarína Nádáska, PhD. Ak by sme načreli do slovenskej filmografie, našli by sme niekoľko pekných záberov, ktoré vykresľujú slovenský kraj s chovom oviec, kráv či kôz v nejednej rodine. Dnes je to skôr rarita, ako súčasť bežných dní. Ľuďom odpadlo niekoľko náročných procesov spojených s chovom zvierat, ich strihaním, dojením a pasením. Aktuálne stačí zablúdiť do regálov Lidla a pohľadať svoj vyhovujúci hotový produkt – mlieko.

Tajomstvá a výhody mlieka

Čím je to často skloňované mlieko také výnimočné? Napríklad tým, že obsahuje dôležité zložky akými sú: vápnik, vitamín D, B12 či dôležité minerály. Spomínaný vápnik je kľúčový pre naše zuby a správny rast silných kostí. Jednoducho povedané, je to najlepší prírodný zdroj vápnika. Niektoré štúdie dokazujú, že pravidelné pitie mlieka môže znížiť riziko spojené so srdcovými chorobami. Vo všeobecnosti posilňuje imunitný systém. Na trhu existuje niekoľko druhov mlieka. Jeho výber závisí od preferencií či potrieb vrátane obmedzení v podobe, alergií, intolerancií a podobne.

Klasické i menej tradičné alternatívy

Kravské mlieko je bezpochyby najbežnejším typom mlieka. V diskontnom reťazci Lidl si vyberiete z privátnej značky Pilos napríklad polotučné, plnotučné, acidofilné, ale aj kefírové. Kefír je zaujímavý svojou vlastnou armádou vojakov.  Patria sem bioaktívne zlúčeniny, vrátane organických kyselín a peptidov, bielkoviny, vápnik, fosfor, vitamín B12, riboflavín, horčík a štipka vitamínu D. Ako sa vyrába? Z kravského, prípadne kozieho mlieka, pridaním mlieka do kefíru. Kefírové zrná sú kolónie kvasiniek a baktérií mliečneho kvasenia pripomínajúce karfiol.

Mnohí si však v dnešnej dobe nemôžu dopriať klasické mlieko a mliečne výrobky zo zdravotných dôvodov. V posledných rokoch sa preto stali mliečne alternatívy z rastlinných zdrojov ich populárnymi náhradami. Privátna značka Vemondo ponúka zákazníkom obľúbeného reťazca širokú škálu organických rastlinných mliek, ktoré nájdu svoje využitie ako v studenej, tak aj v teplej kuchyni. Vhodné sú tiež pre ľudí, ktorí sa rozhodnú ísť vegánskou alebo vegetariánskou cestou stravovania sa. V ponuke nájdete rastlinné alternatívy v podobe ovseného, mandľového či sójového mlieka.

Reklama na magazín Vintage District