jedlo

Máte aj vy svoje obľúbené kombinácie potravín, na ktoré nedáte dopustiť? Pre istotu si na ne posvieťte. Môžu byť totiž pre vás škodlivé. Tu je 7 obľúbených kombinácií, na ktoré pozor. 

Niektoré kombinácie potravín sú pre náš organizmus nevhodné a môžu nám spôsobiť komplikácie. Niekedy ide o dosť obľúbené jedlá. Viete, o ktoré konkrétne?

7 obľúbených kombinácií potravín, ktoré sú škodlivé

Sendvič a káva

Keď nie je čas, rýchle raňajky na cestách sú bežným riešením. Ak si dáte sendvič so syrom a kávu, môžete sa rozlúčiť so všetkými zdravými vlastnosťami syra. Jednoduché sacharidy v chlebe zabraňujú správnemu tráveniu vápnika. Navyše, ak pridáte instantnú kávu, vôbec nebudete mať z raňajok žiaden zdravý úžitok.

Tip: Ak milujete syrové sendviče, pokúste sa aspoň nahradiť kávu bielym alebo zeleným čajom.

Paradajky a uhorky

Jedná sa o veľmi populárnu kombináciu pre letný šalát. Najnovšie výskumy však ukazujú, že kombinácia týchto dvoch zelenín môže narušiť biochemické cesty vášho tela. To môže viesť k opuchu a vitamíny obsiahnuté v oboch zeleninách sa nebudú správne tráviť.

Tip: Jedzte paradajky a uhorky zvlášť. Napríklad dnes môžete urobiť šalát s paradajkami a zeleninou, a zajtra – šalát s uhorkami.

Pivo a slané oriešky

Toto je jedna z najpopulárnejších kombinácií. Skoro každý, kto pije pivo, má rád k nemu slané orechy. Avšak potraviny s vysokým obsahom soli nie sú samé o sebe nezdravé, ale vedú k dehydratácii a zvyšujú pravdepodobnosť, že budete chcieť vypiť ďalšie pivo.

Tip: Keď pijete alkohol, majte v blízkosti vodu alebo sódu, aby ste predišli dehydratácii.

Mliečne výrobky a ananás

Táto kombinácia spôsobuje, že vaše trávenie je pomalšie, najmä ráno. Okrem toho ananás obsahuje bromelaín, enzymový komplex, ktorý môže spôsobiť intoxikáciu v kombinácii s mliečnymi výrobkami.

Tip: Namiesto ananásu pridajte suché marhule alebo slivky.

Prečítajte si aj: 35 zdravotných problémov, ktoré vám prezradia ruky

Mlieko a banány

Tento potravinový pár sa stal veľmi populárnym medzi stúpencami zdravého životného štýlu, pretože je výživný a rýchlo sa pripravuje. Niektorí odborníci na výživu sa však domnievajú, že ovocie, najmä sladké, by sa malo zjesť samostatne. Zostávajú vo vnútri tela dlhšie, spomaľujú tráviaci systém, najmä keď sa jedia s inými jedlami. Pokiaľ ide o mlieko, je tiež zdravšie piť ho oddelene.

Tip: Banány používajte ako občerstvenie medzi hlavnými jedlami.

Zemiaky a mäso

Kto môže odolávať steaku s hranolkami? Bohužiaľ, ide o veľmi ťažkú ​​kombináciu jedál. Škrob obsiahnutý v zemiakoch vyžaduje alkalické tráviace tekutiny a proteíny z mäsa vyžadujú kyslé. Keď sú spolu, uviaznu vo vašom žalúdku a môžu spôsobiť pálenie záhy, nadúvanie a mnoho ďalších.

Tip: Ako prílohu na mäso si vyberte neškrobovú zeleninu – špargľu, brokolicu, karfiol, zelené fazuľky alebo cuketu.

Cestoviny a mleté mäso

To isté platí aj pre mleté ​​mäso s cestovinami. Slinné žľazy produkujú ptyalín a amylázu, ktoré transformujú škrobové sacharidy (cestoviny) na jednoduché cukry. Keď jednoduché cukry pokrývajú bielkoviny (mäso), vytvárajú nebezpečnú chemickú zmes, ktorá môže viesť k cukrovke a kardiovaskulárnym ochoreniam.

Tip: Je lepšie jesť cestoviny ako samostatné jedlo. Pokúste radšej uprednostňovať cestoviny z celozrnnej pšenice a skombinujte ich s bylinkovými omáčkami.

Reklama na magazín Vintage District