Každá krajina má svoje tradičné kulinárske maškrty. Chcete vedieť ako vyzerá Veľká noc vo svete a pod akými dobrotami sa bude prehýbať veľkonočný stôl v Poľsku, Francúzsku, Taliansku či Grécku? Tak poďte s nami nahliadnuť do svetovej kuchyne.
Tradičný majonézový šalát, šunka, klobásky, vajíčka. To zväčša čaká slovenských šibačov. A aké gurmánske špeciality nachystajú gazdinky v cudzích krajinách? Poďme si posvietiť na niektoré z nich.
Veľká noc vo svete
Poľsko
U našich susedov nesmie chýbať na veľkonočnom stole poľský národný múčnik zvaný Mazurek, ktorý sa líši tak rôznorodosťou prípravy cesta (od marcipánového, cez piškótové, až po oblátkové), ako aj rozmanitosťou prísad do plnky, kde fantáziou tiež nešetria. Používajú sa marhule, figy, hrozienka, mandle, datle, orechy či lieskovce.
Francúzsko
Čuduj sa svete, ale francúzski gurmáni si veru na tradičné veľkonočné špeciality nepotrpia. V celej krajine sú tieto sviatky najmä v znamení čokoládových vajíčok a zajačikov. Okrem južanských Francúzov. Tí obľubujú Agneau. To je jahňacia špecialita na cesnaku a rozmaríne.
Prečítajte si aj: Zdravá Veľká noc- pripravte si jarný kapustový šalát
Grécko
V tejto vyhľadávanej dovolenkovej destinácii si Veľkú noc nevedia predstaviť bez Tsoureki. Táto veľkonočná špecialita, ako tvrdia domáci, je jednou polovicou chlieb a druhou zasa koláč. Servíruje sa aj ako zákusok ku káve, no i na raňajky najčastejšie s maslom. Sviatočný stôl zdobí až na Veľkonočnú nedeľu a podľa tradície má v strede priehlbinu, v ktorej sú uložené natvrdo uvarené zafarbené vajíčka. Gréci sú štedrý národ. Vždy pripravujú veľké množstvo tejto pochúťky, aby pohostili i susedov a navzájom sa potom porovnávajú, kto pripravil najlepšie Tsoureki.

Taliansko
Talianskou veľkonočnou sladkosťou číslo jeden je Colomba Pasquale – tradičný koláč v tvare holubice s rozprestretými krídlami. K múčniku existuje aj legenda, ktorá sa spája s bitkou o mesto Legnano. Údajne vtedy v blízkosti milánskych vojakov pristáli dve holubice, čo považovali za akúsi božiu pomoc a varovanie. S touto legendou je zrejme spätá každoročná udalosť na nádvorí milánskej baziliky San Simpliciano, kde symbolicky vypustia na slobodu dve holubice.
Španielsko
V tejto horúcej krajine vás počas veľkonočných sviatkov zasypú v každej domácej pekárni nespočetným množstvom variácií Torrije. Opečený chlebíček tvorí relatívne neutrálny základ, ktorý priam priťahuje všakovaké maškrtné ingrediencie – od pomarančov cez čokoládu, až po sirup či šľahačku.