ranajky

O dôležitosti raňajok už počul každý z nás, no napriek tomu ich mnohí vynechávame. Časová tieseň či ranné nechutenstvo sú najčastejšie výhovorky. Kedy a čo vlastne raňajkovať?

Patríte medzi spachtošov, ktorí radšej leňošia dlhšie v posteli, namiesto toho, aby si privstali a poriadne sa naraňajkovali? To je chyba. Raňajky sú pre nás veľmi dôležité.

Radšej by sme mali skrátiť ranný spánok v ich prospech. Potrebujeme totiž dobiť náš organizmus potrebnou dávkou živín, aby sme dokázali zvládnuť celodenný stres i každodenné povinnosti. No čas raňajok je tiež dôležitý. Kedy teda správne raňajkovať?

Najviac tekutín vypiť doobeda

Určite nie je zdravé hneď po prebudení pripraviť šok nášmu telu v podobe príjmu potravy. Mnohí z nás ešte v polospánku ledva spracovávame informáciu, že začal nový deň (česť výnimkám sviežim “ranným vtáčatám”). Najskôr sa treba naštartovať a to tak, že vypijeme aspoň pohár tekutín (samozrejme nealkoholických), najlepšie vody. Celkovo najviac z dennej normy príjmu tekutín by sme mali vypiť v doobedňajších hodinách. Dôvodom je, že práve v tomto čase sú naše obličky najviac zamestnané vylučovaním toxínov z predošlého dňa.

Raňajky až po pol hodine po zobudení

Raňajkovať by sme teda mali nie hneď ako otvoríme oči, ale najlepšie až po 20 či 30 minútach, keď sa ako tak rozbehneme. Pre naše zdravie je podstatné i zloženie raňajok. Závisí ako od ročného obdobia, tak aj od typu vykonávanej pracovnej činnosti v priebehu dňa. Inak sa stravovali naši predkovia, ktorí vykonávali náročnú fyzickú prácu a inak sa potrebujeme stravovať dnes.

Bielkoviny a uhľohydráty nesmú chýbať

Bielkoviny majú vo výžive človeka obrovský význam a okrem toho vplývajú aj na vývoj či činnosť mozgu i nervového systému, najmä u detí. Uhľohydráty (sacharidy a škroby) dodávajú nášmu telu zas potrebné teplo a silu pre prácu. No nevynechajme ani vlákninu, zdravé tuky a vitamíny.

Naše raňajky by teda mali pozostávať z celozrnného pečiva, obilnín, mliečnych výrobkov ( ako jogurt, acidko, syry), zdravých sacharidov obsiahnutých v mede či ovocí. Spomínané bezpečné tuky sa nachádzajú napríklad v orechoch a olejnatých semenách. Vitamíny nájdeme zas v zelenine a tiež v ovocí.

Nepokazme si teda deň a naše tráviace ústrojenstvo vynechávaním raňajok, lebo pre udržanie zdravia a potrebnej celodennej energie sú nevyhnutné.

Text: Milota Mezeiová

Reklama na magazín Vintage District